Conflict met de franchisegever

Een conflict tussen franchisegever en franchisenemers kan uit verschillende situaties ontstaan. De verdiensten lopen terug of de koers is in de loop der jaren gewijzigd. Of er bestaat verschil van inzicht over de toegevoegde waarde vanuit de formule of de belastprijs.

De franchisenemers van Albert Heijn zijn al jarenlang in een juridisch conflict met Albert Heijn verwikkeld. De franchisenemers van Albert Heijn zijn verenigd in de “VAHFR”, de Vereniging van Albert Heijn Franchisenemers. Zij spanden een zaak aan tegen hun franchisegever over onder meer onverdeelde marge.

Conflict duurt voort

In juli van dit jaar heeft het Gerechtshof in Amsterdam in hoger beroep vrijwel alle eisen van de AH-franchisers afgewezen. Hiermee werd het eerdere oordeel van de rechtbank in Haarlem bevestigd. De rechtbank wees de vorderingen van de franchisenemers in 2016 al af. Toch duurt het conflict tussen franchisegever en franchisenemer nog steeds voort. Zij gaan in cassatie bij de Hoge Raad.

Het besluit om in cassatie te gaan werd onlangs genomen tijdens een ledenvergadering van de VAHFR. In deze bijeenkomst werd “massaal besloten zich niet neer te leggen bij de in hoger beroep gedane uitspraak in het conflict met Albert Heijn en cassatie in te stellen”. Dit staat in een brief van de vereniging die in handen is van Distrifood. Uiterlijk op 23 oktober a.s. zal het formele cassatieverzoek worden ingediend.

Oplossing

Vaak komen franchisegever en -nemer er samen toch uit. Een duidelijk franchisecontract is de basis maar bij conflicten zal een goede, open communicatie essentieel zijn. Lukt het niet om er samen uit te komen, dan kan er een mediator worden ingeschakeld. Een rechtszaak is wat ons betreft de laatste optie. Zo hoopt de VAHFR ook nog op een oplossing en is bereid tot overleg met de franchisegever Albert Heijn. Wellicht dat er een overleg komt en dat na een gesprek tussen beide partijen het indienen van cassatie alsnog kan worden heroverwogen door de franchisevereniging.

Een goede relatie tussen franchisegever en franchisenemer is ten slotte voor iedereen het beste. Advies nodig bij een conflict? Of mediation nodig? Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag.6

terug naar blog overzicht