Dekt de vlag de (franchise) lading nog wel?

Bart Van der Schoot

Er worden een enorm aantal afspraken, geboden en verboden gemaakt wat betreft franchiseovereenkomsten. Dekt de vlag de lading nog wel? Het komt hierbij nogal eens voor dat onduidelijkheden en discussiepunten, in mijn ogen, zwaar uitvergroot worden. Het fenomeen “franchise” dreigt hierdoor in een negatief daglicht te komen staan.

Franchise in puurste vorm

Is dat terecht? Nee. Franchise in haar puurste vorm is een geweldige manier om samen te werken. Het omarmt het feit dat we samen meer kunnen bereiken dan ieder individu alleen. Natuurlijk is het belangrijk dat de spelregels duidelijk en transparant zijn voor alle betrokkenen. Ze dienen niet eenzijdig aangepast te worden tijdens de wedstrijd. 

Echter, hoe je het ook wendt of keert; de laatste tijd zien we wel dat steeds meer franchiseformules te maken krijgen met ontevreden franchisenemers. Zij zien namelijk hun inkomen direct teruglopen ten gevolge van het tegenvallende economische klimaat van de afgelopen jaren. Dit betekent dat ze dan toch de (financiële) hulp en ondersteuning van hun franchisegever willen inroepen.

De franchisegever die, in overleg met de franchisenemers, in deze situatie in staat blijkt om de spelregels tijdens te wedstrijd aan te passen en te versoepelen, zal zeker het einde van de wedstrijd halen. Niet alleen, maar met een compleet, gemotiveerd team. Gelukkig zijn veel franchiseformules hiertoe in staat en wellicht geldt hier ook de 80-20 regel; 20% van de franchisegevers zorgen voor 80% van de publiciteit rondom genoemde problemen in franchiseland.

Interne strijd

Binnen de formules waar op dit moment de interne strijd nog hevig is lijkt het wel alsof er een hernieuwde rolverdeling is gekomen: De franchisegever wordt meer en meer gezien als degene die alleen maar NEEMT en de franchisenemer heeft de stellige overtuiging dat hij als franchisenemer alleen maar meer GEEFT!! Dat is natuurlijk best wel verwarrend dus wellicht moeten we in deze situatie maar eens denken aan een andere benaming voor beide groepen. Wat dacht u bijvoorbeeld van onderstaande mogelijkheden ter vervanging van franchisegever en franchisenemer:

Franchisebewaker & Franchisebelever

Franchiseontwikkelaar & Franchisebouwer

Franchiseontwerper & Franchisegebruiker

Franchiseregisseur & Franchiseacteur

Franchisemoeder & Franchisedochter

Mocht u nog andere suggesties hebben, dan verneem ik die graag!

Indien u meer informatie wilt over bovenstaande onderwerp of een vrijblijvende afspraak met ons wilt maken, neem contact met ons op;

 info@franchiseadviseur.nl  of  bel 040 – 78 78 474

Ga terug naar blog-overzicht

terug naar blog overzicht