Financiering door ‘de crowd’

Financiering door ‘de crowd’

Afgelopen donderdag 6 april stond het seminar van De FranchiseAdviseur in het teken van crowdfunding, met gastspreker Pim van de Velde van Kapitaal op Maat.

Wanneer u een goed idee heeft en op zoek bent naar financiële mogelijkheden is crowdfunding een alternatief om het bedrag door ‘de crowd’ bij elkaar te krijgen. Maar wat houdt het precies in?

Vormen van crowdfunding

Crowdfunding kent vier vormen:

  1. Donaties
  2. Beloning
  3. Aandelen
  4. Lenen

Lenen is met 95% de meest voorkomende vorm van crowdfunding en kan gerealiseerd worden via diverse platforms. Er is met 140 platforms keuze genoeg om uw project te funden. Ondanks dat er veel projecten via crowdfunding gefinancierd worden, is het slechts een druppel op de gloeiende ondernemersplaat. In 2016 was er €170 miljoen gecrowdfund waarbij het grootste deel naar maatschappelijke projecten (1.835) en ondernemingen (1.751) is gegaan.

Proces van crowdfunding

Het gemiddelde bedrag ligt op €100.000, echter dit zal per platform verschillend zijn. Net als bij de bank zijn er een aantal eisen om via ‘de crowd’ geld op te kunnen halen. Denk hierbij aan een identiteitscheck, een kwantitatieve en kwalitatieve beoordeling van het project. Het is van belang dat er snel cash gegenereerd wordt om de lening en rente weer terug te betalen.

Een gemiddeld aanvraagproces loopt zes weken:

  • Twee weken beoordeling
  • Twee weken ‘funden’
  • Twee weken afronding

In de praktijk zien we dat het traject soms nog sneller kan gaan.

Bij Kapitaal op Maat ligt de rentevergoeding tussen de 5,5 en 9,5% met een gemiddelde van 7%. Er zijn platformen waar dit percentage hoger ligt maar meestal gaat dit gepaard met een hoger risico.

Voordelen crowdfunding

Allereerst kan crowdfunding een mogelijkheid bieden wanneer een aanvraag bij de bank wordt afgewezen. In de praktijk blijkt dat 50% crowdfunding verkiest boven een financiering bij de bank. Tevens is er een voordeel dat er een duidelijke en formele samenwerking ontstaat bij een financiële betrokkenheid van vrienden, familie en kennissen.  Ook zorgt crowdfunding ervoor dat u meteen ambassadeurs voor uw product/dienst heeft. Zij laten door uw project te funden zien dat zij vertrouwen in uw project hebben waarmee u meteen goodwill en een klantenkring opbouwt.

 

Het gaat om financiering, maar u krijgt de rest erbij.

 

financiering door 'de crowd'

Met dank aan Kapitaal Op Maat.

Voor meer informatie over het seminar, klik op onderstaande afbeelding.

Finaniering door 'de crowd'

terug naar franchisenieuws overzicht