Wat kan ik doen wanneer er een meningsverschil/conflict tussen franchisegever en franchisenemer ontstaat?

De reden van een meningsverschil tussen franchisegever en franchisenemers kan uit verschillende situaties ontstaan. De verdiensten lopen terug of de koers is veranderd in de loop der jaren  of er bestaat verschil van inzicht over de te leveren toegevoegde waarde.

Deze laatste reden is vanuit twee kanten te beoordelen en hierbij is geen goed of fout. Enerzijds kun je vragen waarom een franchisenemer niet succesvol is, is hij niet meer loyaal aan de formule en volgt hij de instructies nog wel goed op? Anderzijds wordt het ingelegde geld door franchisenemers wel op juiste wijze besteed en ontvangt de franchisenemer hiervoor voldoende in terug, bijvoorbeeld in de vorm van nieuwe klanten of kostenbesparingen?

De communicatie over de wijze waarop een formule ontwikkeld wordt en hoe beide partijen, dus zowel franchisegever als ook haar aangesloten franchisenemers handelen, is bepalend. Deze route dient zorgvuldig te worden afgestemd met de ondernemers en de plannen dienen voorafgaand aan implementatie te worden gedeeld met elkaar. Nog te vaak blijkt dat er geen jaarplannen door franchisegevers worden opgemaakt waarin de plannen voor het komend jaar worden uiteengezet. Hiermee vergroot franchisegever het risico op miscommunicatie en ook het risico op te weinig draagvlak wordt hierdoor groter. Wat we ook vaak zien is dat er wel plannen zijn, maar deze te laat gedeeld worden. Als de uitkomst van de plannen anders uitpakt, lopen partijen verhoogd risico op verschil van interpretatie.

In eerste instantie zal hier de focus op gelegd moeten worden. Mocht het desondanks toch misgegaan zijn, dan kan een onafhankelijke FranchiseAdviseur worden ingehuurd om te bepalen waardoor het geschil ontstaan is en om te mediëren. Vaak komen partijen er dan al samen uit. Lukt dit niet dan kan een rechtszaak een oplossing bieden. Dit zou wel de laatste optie zijn wat ons betreft.

terug naar volledige kennisbank

Wij helpen u graag verder. Neem vrijblijvend contact op.

Bart van der Schoot, eigenaar De FranchiseAdviseur

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.