Ben ik als franchisenemer nog wel eigen baas?

In een franchisesamenwerking heb je gezamenlijk besloten onder één naam en formule samen te werken. Dat betekent dat er soms beslissingen worden genomen waar je het niet mee eens bent. Als dit te vaak voorkomt, zou ik overwegen de samenwerking te beëindigen. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat er geen goed overleg is waardoor er spraakverwarringen ontstaan over bepaalde besluiten, goed bedoeld vaak. Een franchisenemer, commissie of raad heeft een recht van advies. Franchisegever bepaalt en er is geen vetorecht. Wel doet franchisegever er verstandig aan voor draagvlak te zorgen voor haar beslissingen. Dat kan via een vergadering met alle franchisenemers, commissie of Franchiseraad.  De besluiten hieruit zijn bindend voor allen. Franchisegever doet er goed aan zijn formulewijzigingen goed voor te bereiden en te onderbouwen met argumenten en tijdig te zorgen voor draagvlak voor zijn keuzes.

Een operationeel jaarplan, franchisehandboek en goed uitgewerkte notulen per vergadering zorgen ervoor dat duidelijk is welke spelregels gevolgd dienen te worden.

Uiteindelijk is franchisenemer zelf verantwoordelijk voor haar eigen exploitatie, dus je bent en blijft zelf de baas. Mocht je niet meer met franchisegever op een lijn zitten dan is uiteindelijk beëindiging van de overeenkomst de oplossing.

terug naar volledige kennisbank

Wij helpen u graag verder. Neem vrijblijvend contact op.

Bart van der Schoot, eigenaar De FranchiseAdviseur

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.