Hoe maak ik een franchisehandboek?

Eén van de belangrijkste onderdelen van een franchiseformule is het franchisehandboek. Het handboek is voor iedere franchiseformule uniek. Maar het opstellen van een goed franchisehandboek voor uw formule is een vak apart. Hier leest u waaraan een handboek moet voldoen en hoe u dit handboek goed op kunt stellen.

Franchisehandboek met praktische en operationele zaken

In een franchisehandboek staat alle informatie over de franchiseformule beschreven. Zoals procedures, spelregels, rol- en taakverdeling, verantwoordelijkheden en instructies. Dit is nodig zodat een franchisenemer weet wat er verwacht wordt en waardoor de franchisevestiging een succes kan worden. Tevens dient het handboek als naslagwerk zodat zowel franchisegever en franchisenemer altijd terug kunnen vinden waaraan men moet voldoen. Hiermee worden problemen of onnodige discussies voorkomen. De franchisegever verzameld alle relevante informatie en bundelt dit zodanig in een handboek, zodat de franchisenemers alles begrijpen en het voor hen goed werkbaar is. Bij hard franchise zal het handboek uitgebreider zijn, dan wanneer een formule soft franchise is.

Handboek als juridisch kader

Het franchisehandboek waarin de praktische en operationele zaken zijn uitgewerkt, maakt deel uit van de franchiseovereenkomst. Dit heeft dan ook juridische waarde en vormt samen met de overeenkomst het juridisch kader van de franchiseformule. Beide documenten moeten altijd naar elkaar verwijzen en zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Professionele begeleiding bij het maken van een het franchisehandboek is dan ook sterk aan te bevelen.

Periodiek actualiseren van het handboek in een franchise portaal

Maar ook het periodiek actualiseren van het franchisehandboek is een belangrijke actie. Als franchisegever blijft u zich ontwikkelen. Hierdoor zullen er zich regelmatig wijzigingen in de processen of afspraken voordoen. Deze operationele veranderingen voert u, nadat deze zijn besproken met de franchisenemers, door in het franchisehandboek. Het boek kunt u ook digitaal beschikbaar maken, zoals in het Franchise Portaal. Hiermee is de gewijzigde informatie altijd real time beschikbaar is.

terug naar volledige kennisbank

Wij helpen u graag verder. Neem vrijblijvend contact op.

Bart van der Schoot, eigenaar De FranchiseAdviseur

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.