Hoe weet ik of het franchisecontract wel klopt?

Door het franchisecontract te laten controleren bij een franchiseadviseur of jurist weet u of het klopt.

Maatwerk

Een goede franchiseovereenkomst is een maatwerk overeenkomst. Dit wil zeggen dat de inhoud van de overeenkomst is afgestemd op de “specifieke franchise formule”, het type samenwerking, de branche en de specifieke exploitatiewijze. Het ontwikkelde concept en het DNA van de formule dient dan ook in hoge mate de inhoud van de franchiseovereenkomst te bepalen. Alleen in een maatwerk overeenkomst wordt de formule optimaal beschermd en zijn de belangen van zowel franchisegever als franchisenemer goed uitgewerkt en geborgd. Voorts moet het vooral ook een duidelijke overeenkomst zijn waarin de onderlinge rechten en plichten helder in begrijpelijke taal staan verwoord.

De inhoud van de overeenkomst dient daarnaast zo te zijn ingericht dat de betreffende formule kan worden aangepast aan veranderende wet- en regelgeving, omstandigheden en ontwikkelingen in de markt. Zo’n moment doet zich bijvoorbeeld voor na afloop van de contractperiode, wanneer voor de daarop volgende periode een nieuwe overeenkomst wordt afgesloten.

Verder is het gebruikelijk dat de franchiseovereenkomst verwijst naar het franchisehandboek. Zeker ook omdat het een vertaling, een verlengstuk van de franchiseovereenkomst is, daarmee onderdeel is van de overeenkomst en daardoor voor partijen direct een juridische betekenis heeft. Daarnaast dient de franchisesamenwerking te voldoen aan de van toepassing zijnde wet- en regelgeving, gewoonten en regels in de betrokken branche en franchisepraktijk.

nederlandse franchise code

Voor franchisegevers:

Er zijn verschillende model of voorbeeld franchiseovereenkomsten in omloop. Uit de praktijk blijkt dat er bepalingen in zo’n overeenkomst gebrekkig, overbodig of zelfs bezwarend kunnen zijn voor zowel franchisegever als franchisenemer. Goedkoop blijkt dan duurkoop te zijn. Een maatwerk overeenkomst is een must evenals het periodieke onderhoud en dat is werk voor een specialist.

Voor franchisenemers:

Laat de franchiseovereenkomst beoordelen door een specialist. U overweegt of gaat immers voor een langere periode samenwerken met de franchiseorganisatie van uw keuze. En deze beslissing moet u doordacht nemen zodat u weloverwogen de overeenkomst kunt aangaan en dus ook moet weten wat u tekent.

De FranchiseAdviseur beoordeelt niet alleen wat er in de overeenkomst staat, maar juist ook datgene wat er niet in staat of er in zou moeten staan.

terug naar volledige kennisbank

Wij helpen u graag verder. Neem vrijblijvend contact op.

Bart van der Schoot, eigenaar De FranchiseAdviseur

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.