Waarom betaal ik franchise fee?

Om gebruik te mogen maken van een bepaalde formule, voor de operationele begeleiding en voor de inrichting van de toegevoegde waarde van de formule. De franchisegever heeft de plicht de formule te onderhouden, door te ontwikkelen en te innoveren. Hierdoor wordt ook de concurrentiepositie gewaarborgd en verbeterd.

Als franchisenemer heb je recht op ondersteuning, begeleiding, training en coaching op bijvoorbeeld technisch, commercieel of bedrijfseconomisch gebied. Maar ook op advies over de financiering, benchmarking of het voeren van een administratie en maak je bijvoorbeeld ook gebruik van de schaalvoordelen op het gebied van logistiek en inkoop en de kennis en ervaring vanuit de formule.

De vergoeding die je hiervoor betaalt is de franchisefee, ook wel de royalty, de servicefee, franchisevergoeding of de franchisebijdrage genoemd. Veelal bedraagt deze fee een percentage van de omzet (exclusief btw) en wordt deze periodiek in rekening gebracht. Ook kan een vast bedrag (fixed fee) per jaar, te voldoen per maand in rekening worden gebracht.

terug naar volledige kennisbank

Wij helpen u graag verder. Neem vrijblijvend contact op.

Bart van der Schoot, eigenaar De FranchiseAdviseur

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.