Welke investeringen verwacht een franchisegever van de franchisenemer?

Tijdens de precontractuele fase moet duidelijk worden welke investeringen een franchisegever verwacht van haar franchisenemers. Zowel in de opstartfase maar zeker ook tijdens de samenwerkingsovereenkomst. Deze afspraken staan beschreven in het franchisehandboek. Afhankelijk van de hardheid van de formule, moet een franchisenemer zelf veel doen of niet. Qua investeringen in tijd en of geld geldt hiervoor hetzelfde. Sommige concepten zijn zo ver ontwikkeld dat enkel na afsluiten van de overeenkomst, de operatie vanzelf start en de vestiging opgestart wordt. Andere softere concepten vragen meer inbreng van de franchisenemer zelf, hierdoor zijn de investeringen vaak ook lager.

Investeringen in een franchiseformule

Als een formule al bewezen heeft succesvol te zijn, zullen de investeringen zoals entreefee ook hoger liggen. In de dienstverlening zijn de initiële investeringen weer lager omdat hier geen ruimte of inventaris bij komt kijken.

Een franchisenemer dient zelf een exploitatie- & investeringsmodel op te maken en uit te rekenen wat de financiële consequenties zijn van aansluiting bij de franchiseformule. Dit model kan hij toetsen bij de franchisegever en vergeet hierbij niet de periodieke herinvesteringen om de franchisevestiging up-to-date te houden.

terug naar volledige kennisbank

Wij helpen u graag verder. Neem vrijblijvend contact op.

Bart van der Schoot, eigenaar De FranchiseAdviseur

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.