Franchisers dagvaarden Albert Heijn

De franchisevereniging van Albert Heijn heeft unaniem besloten het moederconcern voor de rechter te slepen. Dat meldt vakblad Distrifood naar aanleiding van een bijzondere algemene ledenvergadering van de franchisenemers.

AH nov14

Wat de franchisers willen bereiken met hun rechtszaak is niet bekendgemaakt. “We hebben afgesproken dat we daarover naar buiten toe geen mededelingen doen”, aldus de ondernemers.

Financiële stromen

De franchisevereniging heeft de afgelopen periode onderzoek laten doen naar de financiële stromen tussen de franchisers en het Zaanse concern. Daaruit blijkt volgens Distrifood dat de zelfstandig ondernemers meer geld tegoed hebben van Albert Heijn dan van tevoren werd gedacht. Het vakblad spreekt daarbij over een bedrag van tweehonderd miljoen euro, maar dat is niet door het bestuursbureau van de franchisevereniging bevestigd.

De franchisenemers van Albert Heijn weigerden eerder al vijftien procent te betalen van de goederenfactuur van week 51, de beste omzetweek van het jaar. Daarmee wilden de ondernemers Albert Heijn tot een andere houding dwingen.

De franchisers zijn de jarenlange onderhandelingen inmiddels beu. “Helaas is er nog geen voor beide partijen bevredigende oplossing bereikt”, beaamt een woordvoerder van moederconcern Ahold in Het Financieele Dagblad. Het retailconcern wil niet dieper op de situatie ingaan. “Een publiek debat helpt niet in het vinden van een oplossing.”

Bron: Distrifood/Het Financiële Dagblad

terug naar nieuwsoverzicht

terug naar franchisenieuws overzicht