Franchisers slepen Intertoys weer voor de rechter

Drie franchisenemers van Intertoys betichten Bart Smit van ‘oneerlijke concurrentie’. Intertoys zou in stilte toch Bart Smit-winkels in overlapgebieden hebben omgebouwd, schrijft Het Financieele Dagblad.

Voormalig moederbedrijf Blokker Holding maakte vorig jaar bekend alle Bart Smit-winkels te willen ombouwen naar Intertoys. In de franchiseovereenkomst staat echter dat Intertoys niet mag concurreren met zijn franchisenemers binnen hun verzorgingsgebieden, waardoor de rechter besloot dat in die ‘overlapgebieden’ niet mag worden omgebouwd. Dat zou nu toch zijn gebeurd, hoewel de formulenaam niet is veranderd, stellen de ondernemers. ‘Alleen de naam en de kleurstelling is anders, maar voor het overige zijn, qua producten en prijsstelling, de winkels nagenoeg geheel in overstemming met de Intertoys-winkels’, staat in de dagvaarding.

bart smit

De franchisenemers willen dat de rechter Bart Smit opdraagt meer af te wijken van de Intertoys-winkels. Zij stellen verder te worden tegengewerkt door hun moederbedrijf. Zo zouden de Bart Smit-winkels vaker bevoorraad worden en producten die bij het moederbedrijf uitverkocht zijn, wel bij Bart Smit liggen.

Ondernemers schreven onlangs nog een brief aan het speelgoedconcern over ‘concurrentie in de eigen webshop’. Daarmee doelden de franchisenemers op de beslissing om externe verkopers toe te laten tot de webwinkel van Intertoys. Zij zouden soms voor dezelfde producten lagere prijzen hanteren dan de speelgoedketen zelf.

Bron: Retailnews.nl

Eerder dit jaar waren het vijftien franchisenemers van Intertoys die zich verzetten tegen de ombouw van de winkel van Bart Smit in hun verzorgingsgebied tot Intertoys. Een van de franchisenemers heeft in die periode de ombouw met succes aangevochten via de rechter. De speelgoedformule mocht de vestiging van Bart Smit in Lisse niet ombouwen zonder toestemming van de ondernemer uit Sassenheim, zo heeft de rechtbank eerder in Noord-Holland geoordeeld. Kortom was het een rommelig jaar binnen de franchise formule van Intertoys en we hopen voor zowel de franchisegever als franchisenemer op beterschap in 2018.

Lees ook: Bart van der Schoot in bestuur BVFN (branchevereniging franchisenemers)

terug naar franchisenieuws overzicht