De FranchiseAdviseur op de Franchise- & Formulebeurs Onderneem ‘t 2014

Bart Van der Schoot

Op 11 en 12 april jl was het weer zover: Dé Franchise- & Formulebeurs Onderneem ‘t 2014 in Hoevelaken. Natuurlijk zijn we weer even binnen gelopen. Het is toch een van die schaarse momenten waarop er een groot aantal franchiseformules op één plek bij elkaar zijn en waar dus een hoog franchisekennis-gehalte per m2 te vinden is.

Nog voordat Bart en ik binnen zijn worden we al verwelkomd door 2 uiterst vriendelijke Specsavers dames. ( zonder bril trouwens..) En we krijgen een van Kwalitaria mini  een (snoep) hamburger.

Lekker druk

Eenmaal binnen is het prettig om te zien dat het lekker druk is. Nagenoeg alle franchiseformules geïnteresseerden, wellicht potentiele zelfstandige ondernemers zijn aanwezig om informatie vragen. Dat is natuurlijk positief te noemen. Zeker wanneer we constateren dat er in 2013 ruim 12.000 faillissementen zijn uitgesproken. Dit is 10% meer dan in 2012 en het hoogste aantal sinds 1951!

Ondanks dit negatieve record nam het aantal franchisevestigingen vorig jaar wel toe, al was dit maar met 0.2%…

Samenwerking op franchisebasis

Een samenwerking op franchisebasis blijft populair ondanks de recente negatieve berichten bij een aantal franchiseformules. Wanneer we beseffen dat er ruim 750 franchiseformules actief zijn in Nederland, dan mogen we toch wel constateren dat franchise nog steeds de meest geliefde en de meest succesvolle manier van samenwerken is.

Even weer terug naar de beursvloer. Ik raak in gesprek met een “retail-vastgoedman”. Hij kijkt terug op een zeer matig 2013 met betrekking tot zijn branche maar constateert zeer tevreden dat de eerste maanden van 2014 al beter zijn geweest dan 2013 in zijn geheel!! Zouden we dan toch inderdaad uit die crisis aan het kruipen zijn? Is de drukte op de beurs inderdaad een gunstig teken voor een verbetering in het ondernemersklimaat?

Droom verwezenlijken

Een later gesprek met een “zoekend” echtpaar bevestigt één en ander toch wel. Goed voorbereid en degelijk geïnformeerd zijn zij gericht op zoek naar een franchise formule binnen de Fast Food. Op mijn vraag naar het waarom komt in mijn ogen het enige juiste antwoord. Bijna tegelijkertijd zeggen zij beide:  ”Omdat wij daar al jaren van dromen en we er nu aan toe zijn om deze droom te gaan verwezenlijken”. Hand in hand lopen ze richting de pizza stand….

Ga terug

terug naar blog overzicht