“Het Nederlandse Elftal functioneert in Brazilië als een geoliede Franchiseorganisatie.”

Bart Van der Schoot

Op het moment van schrijven heeft Oranje zojuist ook de 3de groepswedstrijd, tegen Chili, winnend afgesloten en hebben “onze” mannen zich glansrijk geplaatst bij de beste 16 van de wereld. Niet altijd met het meest wervelende aanvallende voetbal waar de “Hollandse school” zo bekend om staat of stond.

Met de strateeg Louis van Gaal is het Oranje van nu een strak georganiseerd geheel met een heldere strategie en transparante doelen die bij werkelijk alle selectiespelers en het begeleidingsteam bekend zijn. Spelers die volmondig na elke wedstrijd trots verklaren dat de wedstrijd exact is verlopen zoals de trainer met de spelers had doorgenomen en afgestemd. Niet de 11 basisspelers maken de dienst uit, alle 23 selectiespelers dragen hun steentje bij en worden in gelijke mate gerespecteerd en gewaardeerd voor hun inzet en bijdrage aan het geheel.

In feite is Oranje een prima functionerende Franchise Formule of franchiseorganisatie met een sterke merkwaarde. De Franchisegever zorgt voor een open en transparante communicatie naar zijn 23 franchisenemers. Hij creëert een werkomgeving waarin iedereen de kans krijgt om zijn bijdrage te leveren en zich verder te ontwikkelen. De gezamenlijke organisatiedoelstellingen zijn bekend, de afspraken zijn contractueel helder en iedere individuele franchisenemer krijgt tevens voldoende ruimte om aan zijn eigen “merkwaarde” te werken. Een duidelijke win-win situatie……. zolang  het resultaat voor iedereen positief blijft.

De kracht van een goede Franchiseorganisatie zit hem zeker in de wijze waarop deze omgaat met mindere resultaten, tegenvallende prestaties, teruglopende omzet, onenigheid onderling en teleurgestelde franchisenemers. Is van Gaal is staat om dan de geledingen gesloten te houden? Is de relatie onderling dan sterk genoeg om gezamenlijk de problemen op te pakken? Blijft het algemeen belang prefereren boven het individuele belang?

Bent u als franchisegever de Louis van Gaal binnen uw franchiseorganisatie?

Bent u als franchisenemer de Arjen Robben of Klaas Jan Huntelaar binnen uw organisatie?

Onderschat nooit de kracht van het collectief…….

 

 

 

Indien u meer informatie wilt over bovenstaande onderwerp of een vrijblijvende afspraak met ons wilt maken, neem contact met ons op;

info@franchiseadviseur.nl  of 040 – 78 78 474

 

Ga terug naar alle Blogs

terug naar blog overzicht