Kachelplaats: ook wanneer aardgas gaat verdwijnen, zal de vraag naar haarden blijven

We vroegen Kachelplaats hoe zij inspelen op de veranderingen naar duurzaam bouwen waar aardgas geen onderdeel meer van uitmaakt. Jeroen en Herman van Kachelplaats begrijpen de vraag, maar zien geen enkele reden tot onrust. Dit is wat zij zeggen:

Steeds vaker krijgen wij de vraag hoe wij als haardenleverancier inspelen op de veranderende markt. De overheid wil voor 2050 van het gas af en toekomstige nieuwbouw projecten zullen niet meer voorzien worden van een aardgas aansluiting.

De oprichters van Kachelplaats/ Warmtestore zijn al sinds de jaren 80 actief in de haardenbranche en ontwikkelingen en veranderingen hebben zich in de loop der jaren in een vlot tempo opgevolgd. In de jaren 70 en 80 bestond de verkoop voornamelijk uit de verkoop van lokale gashaarden (de schoorsteenkachel in de woonkamer) en door de komst van de centrale verwarming liep de verkoop van dit assortiment met 80% terug.

Tijdens de terugval van de lokale verwarmingsmarkt ontstond een geheel nieuwe markt; de mensen misten een sfeerpunt in de woonkamer op de lege plek voor de schoorsteen waar eerder de gashaard stond. Fabrikanten van gashaarden speelden handig in op deze situatie door gas/sfeerhaarden te ontwikkelen met een laag vermogen. Tegelijkertijd ontstond er een grote groeimarkt voor elektrische sfeerhaarden en houtkachels.

Kachelplaats

In de jaren 90 werd de gesloten gashaard geïntroduceerd, een gashaard die in nieuwbouw woningen geplaatst kon worden zonder tussenkomst van een schoorsteenkanaal (aansluiting op de gevel).

Sinds 2000 hebben de ontwikkelingen in de haardenbranche zich in vlot tempo opgevolgd. De keuze is enorm op het gebied van gashaarden, houtkachels, elektrische sfeerhaarden en meest recent de pelletkachel. Een haard in welke vorm dan ook is bijna een must geworden in iedere interieur.

De hedendaagse markt bestaat nog steeds grotendeels uit de verkoop van gashaarden, maar er vindt reeds een verschuiving plaats naar de nieuwe generatie elektrische haarden, houtkachels met zeer geavanceerde rookfilters, pelletkachels etc. Tot 2050 zullen sowieso bestaande woningen nog aangesloten zitten op het aardgasnetwerk en wat er ondertussen of daarna gebeurt ………..Biogas? Exportgas? Dat is op dit moment nog niet bekend. Dat de markt zal veranderen is een ding wat zeker is, net zo zeker dat mensen altijd sfeer willen behouden in hun woonkamer en wij als haardenleverancier altijd vlot zullen inspelen op nieuwe ontwikkelingen.

Aldus Jeroen en Herman….. Dit lijkt ons duidelijke taal en dat een haard een heerlijke warme sfeer met zich meebrengt, dat kunnen wij alleen maar beamen. Zie ook het onderstaande, hartverwarmende promotiefilmpje van Kachelplaats:

Kachelplaats

klik op de afbeelding om de video te starten

terug naar franchisenieuws overzicht