‘Laatste kans franchiseketens om misstanden op te lossen’

Franchiseketens als Bakker Bart moeten snel betere afspraken maken met hun filiaalhouders. Doen ze dat niet dan komt het kabinet met wetgeving.

Minister Kamp (EZ) heeft afgelopen maanden meerdere keren gesproken met franchisegevers en uitbaters van hun verschillende filialen om de situatie in de sector te verbeteren. Recent kwamen meerdere malen conflicten en vermeende misstanden aan het licht bij onder meer Albert Heijn, Bakker Bart, Hema en Olympia Uitzendbureau. Franchise-ondernemers kregen bijvoorbeeld zomaar forse prijsstijgingen opgelegd. TV-programma Zembla wijdde er een veelbesproken uitzending aan.

Gedragscode

Kamp wil nu dat de franchiseketens en franchisenemers een nieuwe gedragscode afspreken met duidelijkere regels over oa de beëindiging van franchise-contracten en concurrentiebedingen. ‘De nieuwe gedragscode dient de rechten en plichten van beide partijen duidelijk en evenwichtig te beschrijven,’ schrijft hij aan de Tweede Kamer. Ook moet er een écht onafhankelijke geschillencommissie komen waar franchisenemers ook mee kunnen leven, wil Kamp. Hij wil verdere betere voorlichting gaan geven aan nieuwe franchisenemers.

Meningsverschillen

Franchiseketens krijgen in ieder geval tot begin volgend jaar de tijd om afspraken te maken. ‘Gaat het mis dan zullen wij zo nodig tot wettelijke verankering overgaan,’ laat Kamp via zijn woordvoerder weten.De PvdA, die eerder in deze krant zei een speciale ‘Bakker-Bart’ te overwegen, is voorzichtig positief. ‘Ik wil dit een kans geven,’ stelt Mei Li Vos. Ze beklemtoont niet te vroeg te juichen. ‘Als het niet lukt, haal ik mijn wetsvoorstel meteen van stal. Er bestaan nog grote meningsverschillen in de sector,’ dreigt ze. De Tweede Kamer is sowieso kritisch. Naast de PvdA komen ook SP, CDA, PVV en ChristenUnie nadrukkelijk op voor franchisenemers.

bron; AD.nl

terug naar nieuwsoverzicht

terug naar franchisenieuws overzicht