Nieuwe wet franchise

Er staat een nieuwe franchisewetgeving klaar. Per 1 januari 2021 is deze nieuwe wet franchise van kracht. De wet heeft als doel de franchisenemer beter te beschermen. Tevens wordt er toegezien op de volgende onderwerpen:

 1. Pre-contractuele uitwisseling van informatie.
 2. Zorgplicht tijdens de samenwerking.
 3. Goodwill en post-contractueel non-concurrentiebeding.
 4. Instemmingsrecht franchisenemer.

Waarom een nieuwe wet?

Op 12 december 2018 werd het nieuwe franchise wetsvoorstel voor de eerste maal gepubliceerd. Dit voorstel werd ingediend door staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) en minister Sander Dekker (Rechtsbescherming). Waarom een nieuwe wet? De nieuwe wetgeving is in het leven geroepen om de verhouding tussen franchisegever en franchisenemer zoveel mogelijk gelijk te krijgen. Het is dus voor beide partijen belangrijk om hierover goed geïnformeerd te zijn.

Bereid u voor

Op 30 juni 2020 is nieuwe wet franchise door de Eerste Kamer goedgekeurd. Hiermee is de nieuwe wet franchise een feit. De nieuwe wet franchise is ingegaan in per 1 januari 2021. Zodra de nieuwe franchisewet wordt gepubliceerd in het Staatsblad, is het grootste deel van de wet van kracht. Uitzondering hierop zijn de bepalingen over het concurrentiebeding,  instemmingsrecht en de waardebepaling bij contractbeëindiging. Voor deze onderdelen is een overgangsperiode van twee jaar opgenomen. Maar veelal loopt een franchiseovereenkomst vijf jaar. Wanneer een franchiseovereenkomst met een franchisenemer vernieuwd moet worden, of er een nieuwe franchiseovereenkomst getekend gaat worden, dan kan direct een overeenkomst opgesteld worden conform de nieuwe wetgeving en die dus de gehele looptijd passend blijft.

Het is belangrijk dat u als franchisegever hierop goed bent voorbereid. Zo komt u straks niet ineens voor verrassingen te staan. Bent u benieuwd of uw franchiseorganisatie alles goed heeft vastgelegd? Neem hiervoor gerust contact met ons op. Wij kijken graag met u mee.

Zo zorgen wij er samen voor dat bijvoorbeeld uw handboek en contracten volledig voldoen aan de nieuwe franchise wet.

Met 370.000 banen is de franchisesector een belangrijke werkgever voor Nederland. In de praktijk blijkt dat onderling gemaakte afspraken of gewekte verwachtingen niet altijd worden nageleefd.

Informatie

Heeft u nog vragen over het nieuwe wet franchise? Of ontvangt u graag advies? Neem dan contact met ons op: info@franchiseadviseur.nl of bel 040-7478474. Wij helpen u graag verder.

Meer weten?

Wij kijken graag of uw formule voldoet aan de nieuwe wetgeving.


  Wij helpen u graag verder. Neem vrijblijvend contact op.

  Bart van der Schoot, eigenaar De FranchiseAdviseur

  Hidden
  Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.