Wat is er toch aan de hand in franchiseland?

Bart Van der Schoot

Ik weet niet beter dan dat de franchiseconstructie een ultieme samenwerkingsvorm is die gebaseerd is op een gezamenlijk verdienmodel en waar de wederzijdse rechten en plichten netjes zijn vastgelegd in een franchisecontract en een helder formulehandboek. Alles in goed overleg met elkaar zodat daar geen misverstanden over kunnen zijn en zeker ook niet komen want de “goeie” franchiseformules hebben namelijk ook met elkaar gesproken over de “worst case” scenario’s.

Verrassingen

Wat als…? Stel dat…? Wanneer deze vragen vooraf met elkaar, franchisegever en franchisenemers, gesteld en beantwoord zijn, dan kom je als formule niet zo snel voor verrassingen te staan en als dat dan toch gebeurd, dan is de intentie er om er met elkaar uit te komen. Samenwerking dus.

Wat is er aan de hand in franchiseland

Strafrechtelijke vervolging

En nu zijn er enkele franchisenemers van een 7-tal formules die hun franchisegever strafrechtelijk willen laten vervolgen voor oplichting en het geven van vooropgezette moedwillige valse voorlichting. Dat is nogal een zware beschuldiging die, conform Artikel 326 van ons Wetboek van Strafrecht kan leiden tot “een gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren of geldboete van de vijfde categorie”.

Wat is er gebeurd?

Ik vraag me werkelijk af wat er bij deze formules gebeurd is met de basis uitgangspunten van de samenwerkingsovereenkomst: Open en transparante communicatie, op basis van wederzijds respect en vertrouwen, eerlijk, begrip voor wederzijdse standpunten, gezamenlijke doelen, Trots om onderdeel te mogen zijn van een mooie formule en professionele organisatie. Deze omgangsvormen hebben schijnbaar plaats moeten maken voor list en bedrog, achterklap, wantrouwen, eigen gewin en eigen belang.

In iedere relatie komt het wel eens voor dat het stormt of dat er verschillen van mening en inzicht zijn maar wanneer dit allemaal zou uitdraaien op een strafrechtelijke procedure dan weet ik in ieder geval dat er één branche als franchiseformule gouden tijden gaat beleven en dat zijn de advocaten!

Mijn tip is simpel maar vaak doeltreffend: Luister gewoon is een keer naar elkaar, zonder verborgen agenda en met een open vizier. Ruim 700 franchiseformules zijn hier gelukkig wel toe in staat.

Wilt u meer weten? Neem contact met ons op of reageer via de mail.

De FranchiseAdviseur bv
Spegelt 38
5674 CD Nuenen
t. 040 – 78 78 474
m. 06- 13 23 33 83
e. bart@franchiseadviseur.nl
w. www.franchiseadviseur.nl

terug naar blog overzicht