Werving & Selectie voor de franchisenemer

Wanneer u besloten heeft om zelfstandig ondernemer te worden in franchise, dan begint het zoeken naar een passende formule. Misschien heeft u deze zelfs al gevonden. In de meeste gevallen wenst de toekomstig franchisenemer een specialist die hem/haar begeleidt tijdens de pre-contractuele fase. U gaat immers een investering én een overeenkomst van meestal 5 jaar aan.

Wanneer u een formule vindt die helemaal bij u past, dan wilt u de samenwerking zo snel mogelijk rond maken en starten. Belangrijk is echter dat de juridische documenten en een aantal bijbehorende zaken goed geregeld zijn. Op het moment dat u wilt starten dan kijkt u hier misschien wat vluchtig overheen. Maar denk eraan dat een contract is bedoeld voor tijden dat het niet meer zo eensgezind verloopt.

Er bestaat een groot verschil tussen franchiseformules. Zo kunt u bijvoorbeeld te maken krijgen met een harde of softe formule, waarbij er verschil is in hoeveel keuzevrijheid u krijgt om te ondernemen. Bij een softe formule heeft u meer keuzevrijheid dan bij een harde formule. Naast het zoeken van een passende formule hebben wij een begeleidende rol in de pre-contractuele fase. Denk aan begeleiding bij het voeren van gesprekken met de franchisegever en bij het controleren van juridische documenten en het daarbij horende franchisehandboek. De vergoeding van onze dienstverlening vindt plaats op uurbasis en u ontvangt vooraf een reële inschatting van het aantal uren die we nodig zullen hebben om aan uw vraag te voldoen.

Hoe weet u welke formule bij u past?

Bedenk eerst goed wat uw eigen wensen en verwachtingen zijn. Hoe ziet u uzelf over 5 jaar? Zou u met personeel of een compagnon willen gaan werken of gaat u het alleen doen? Hoeveel geld wilt/kunt u investeren om te starten? Wanneer u enigszins al een idee heeft in welke branche u zou willen werken, dan vindt u bij De FranchiseAdviseur en overzicht van formules waarbij iedere formule exclusief wordt aangeboden. Dit betekent dat u geen aanbieders hoeft te vergelijken. Bij De FranchiseAdviseur vindt u uitsluitend formules die vanuit de basis goed en betrouwbaar zijn opgezet. U hoeft dus alleen nog maar te kijken of de visie van de formule aansluit bij uw eigen toekomstvisie. Zo houdt u overzicht bij het maken van de juiste keuze voor uw toekomst.

Wat is voor u het voordeel om aan te sluiten bij een franchiseformule?

Het kan zijn dat u als ondernemer met vragen zit wat het voor u inhoudt om franchisenemer te worden. Want bent u nog wel eigen baas bij een franchiseformule? Waar moet u als franchisenemer op letten en welke formule past bij u als ondernemer? Wij gaan met u als ondernemer kijken naar de mogelijkheden en wij bieden hierin een begeleidende en ondersteunende rol. Dit begint bij het zoeken van een franchiseformule die bij u past. Dit kan zijn met de onderneming die u al heeft of door bij een formule aan te sluiten waar u ervaring/interesse in heeft.

Wij beoordelen de geschiktheid van een formule op de toegevoegde waarde van de volgende punten:

 • Genereren van nieuwe leads/klanten
 • Creëren van een sterk merk/naamsbekendheid
 • Inkoopvoordeel bijv. door grootschalige inkoop
 • Genereren van backoffice besparingen en/of ICT oplossingen.

franchisenemers

Franchisesamenwerking

Een vraag die in u op kan komen is of u nog wel eigen baas bent wanneer u zich aansluit bij een franchiseformule. In een franchisesamenwerking is gezamenlijk besloten onder één naam en formule samen te werken. Dat betekent dat er beslissingen genomen worden waar u zich misschien niet in kan vinden. Het moet niet zo zijn dat dit te vaak voorkomt. Indien dit te vaak voorkomt is het te overwegen om de samenwerking te beëindigen.

Een operationeel jaarplan, franchisehandboek en goed uitgewerkte notulen zorgen dat er duidelijk is welke spelregels gevolgd dienen te worden. Het is van belang u goed in deze te verdiepen voor u zich bij een formule aansluit. Uiteindelijk bent u zelf verantwoordelijk voor de eigen exploitatie en daarmee bent en blijft u zelf de baas. Het is afhankelijk van de soort formule hoeveel vrijheid u krijgt.

Voordeel van het aansluiten bij een bestaande franchiseformule is dat u kan voortborduren op een concept dat zich al bewezen heeft en naamsbekendheid heeft in de markt. Het is belangrijk dat u zich eerst inleest welke aspecten een rol spelen bij een franchisegever om een keuze te maken welke formule bij u als startende ondernemer past. U bent vrij te kiezen in welke branche u actief wilt zijn, echter het is aan te raden voor een branche te kiezen waar u enige werkervaring heeft om de kansen tot succesvol ondernemerschap te vergroten.

Wervingen en selectie; kandidaten zoeken

Wat wordt van u verwacht als franchisenemer?

De verwachtingen kunnen nogal eens verschillend zijn tussen de verschillende franchiseformules. Zo zal de ene formule u volledig ontzorgen, inclusief de boekhouding, en zal u bij een andere formule de boekhouding zelfstandig moeten verzorgen. In grote lijn vindt u hieronder een overzicht van gebruikelijke verantwoordelijkheden van de franchisenemer:

 • u heeft de capaciteit om als zelfstandig ondernemer te werken
 • u heeft een duidelijk beeld van eigen behoeften, doelstellingen én verwachtingen
 • u bent bereid en heeft  de mogelijkheid om te investeren
 • u biedt maximale inzet met betrekking tot het exploiteren van de formule volgens de richtlijnen van het formule handboek
 • u bent loyaal aan de uitgangspunten van de franchiseformule en stemt in deze te volgen;
 • u geeft inbreng en deelt kennis met als doel de formule te verbeteren;
 • u geeft terugkoppeling van ervaringen met de franchiseformule aan de franchisegever;
 • u draagt bij aan de werving van nieuwe klanten;
 • u onderhoudt bestaande klanten;
 • u draagt zorg voor maximale verkoopresultaten, mede door een hoge dekkingsgraad en het ontwikkelen van regionale communicatie en acties;
 • u draagt zorg voor instroom, doorstroom en uitstroom van de eigen medewerkers;
 • u houdt een boekhouding bij;
 • u draagt zorg voor het faciliteren van een benodigde opleiding van eigen medewerkers;
 • u bent zelfstandig ondernemer en draagt zelf verantwoordelijkheid voor uw exploitatie;
 • u draagt zorg voor andere verantwoordelijkheden zoals benoemd in het franchisecontract of het franchisehandboek.

Investering

Bij franchise zijn de gebruikelijke financiële afspraken in de vorm van een eenmalige instapfee en daarnaast de maandelijkse franchise- en marketingfee. Deze investering kan worden gedaan uit eigen vermogen, een lening (bank of privé) of bijvoorbeeld via crowdfunding. De bedragen lopen erg uiteen, maar ook hetgeen wat u voor de genoemde bedragen terug krijgt aan toegevoegde waarde vanuit de formule. Het is daarom goed om niet alleen naar de genoemde bedragen te kijken, maar juist ook naar hetgeen u ervoor ontvangt.

Ook wordt van u een persoonlijke investering verwacht in de vorm van een positieve bijdrage aan het team om samen met alle betrokkenen het succes van de formule verder uit te kunnen bouwen.

Om een beter beeld te krijgen wat op uw pad komt bij franchise, helpen we u ook graag verder met ons stappenplan voor de franchisenemer.

Meer informatie

Wenst u meer informatie over onze dienst Werving & Selectie, dan helpen we u graag verder. Bel met ons via 040-7878474 of vul onderstaand contactformulier in. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

Daag ons uit!

Wij zoeken graag met u mee!  Wij helpen u graag verder. Neem vrijblijvend contact op.

  Bart van der Schoot, eigenaar De FranchiseAdviseur

  Hidden
  Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.