Zes tips om uw goede franchisevoornemens te laten slagen

Een nieuw jaar! We wensen elkaar het allerbeste. We maken nieuwe plannen en stellen onszelf nieuwe doelen. Zowel zakelijk als privé. Maar wat als u niet weet hoe u uw doel moet bereiken op zakelijk gebied? Want u wil gaan ondernemen, misschien wel franchisen? Hoe gaat dat? Wij geven u zes tips om uw franchisevoornemens te laten slagen.

1. Beschrijf uw ondernemerswens

Wat is uw eigen ondernemerswens? Schets voor uzelf wat uw ideaalplaatje is over 5 jaar. Denk hierbij vooral in mogelijkheden. Werk dit plaatje uit en doorloop de volgende stappen om te zien hoe dicht u middels franchise bij dit ideaalplaatje zou kunnen komen.

2. Past franchise als vorm bij uw plaatje?

Franchise kent zowel voor- als nadelen. Zorg dat u deze goed in kaart brengt om een realistisch beeld over franchise te vormen. U kunt doorklikken op de vraag ‘wat is franchise’ om hier direct meer over te lezen. Past franchise inderdaad bij u? Lees dan zeker verder.

3. Vind een passende franchiseformule

U gaat op zoek naar de perfecte match. Dit doet u door uzelf de vraag te stellen of de dienstverlening of het product van een bepaalde franchiseformule bij u past. Maar net zo belangrijk is de visie, bedrijfscultuur mentaliteit en doelstellingen van een franchisegever. Deze moeten ook overeenkomen met uw eigen kijk op deze zaken.

exploitatiemodel

4. Gesprekken voeren

Praat met de (potentiële) franchisegever. Informeer naar de toegevoegde waarde van de formule en op welke manier u hier als toekomstig franchisenemer uw voordeel uit haalt. Dit kunnen bijvoorbeeld de marketingactiviteiten van de formule zijn. Belangrijk om te weten is waarop deze activiteiten op gericht zijn. Naamsbekendheid, het verkrijgen van leads. Of wellicht het verkopen van een product of dienst? U moet zich altijd goed afvragen of dit aansluit op uw eigen behoeften? Vraag de franchisegever ook gerust hoe hij denkt over 3 jaar nog steeds toegevoegde waarde te kunnen leveren. De toegevoegde waarde van de formule is voor een groot deel bepalend door de hoogte van de fee’s die u betaalt.

Vraag ook naar de resultaten van de franchisevestigingen. Met dit inzicht kunt u voor uzelf een goed exploitatiemodel maken. Mocht u dit lastig vinden, schakel dan een externe adviseur in.

Ga ook in gesprek met (een aantal) franchisenemers. Bij hen kunt u onder andere navragen hoe de toegevoegde waarde van de formule in de praktijk merkbaar is.

5. Verwachtingen uitspreken en vastleggen

Bespreek goed wat u van elkaar verwacht. U doet er goed aan het gesprek vast te leggen en dit gespreksverslag aan de franchisegever te bevestigen. U gaat vaak een overeenkomst voor langere tijd aan. Dit is dus niet het moment om hals over kop een franchisecontract te tekenen. Plan zoveel gesprekken als nodig met zowel de franchisegever, franchisenemers, maar ook met deskundige mensen uit uw eigen netwerk.

franchise handboek

6. Betrek deskundigen bij de pre-contractuele fase

Neem in de pre-contractuele fase de tijd voor een grondig marktonderzoek en laat u adviseren door deskundigen. Bij De FranchiseAdviseur hebben we bijna 25 jaar ervaring in franchise. Dagelijks hebben we te maken met alle aspecten van franchise. Graag controleren we voor u de juridische documenten en het bijbehorende franchisehandboek. Uiteindelijk beschrijven deze documenten het stramien van de formule. Het is van essentieel belang dat dit volledig aansluit op hetgeen is besproken.

Franchisecontract

Nu is het aan u of u een franchisecontract gaat tekenen. De feiten moeten kloppen, maar ook zeker het gevoel. Omdat u een franchiseovereenkomst vaak aangaat voor een periode van 5 jaar, moet u niet over één nacht ijs gaan.

Wij hopen dat u met behulp van bovengenoemde tips een goede stap heeft gezet in het concreet maken van uw franchisevoornemens. En wenst u nog meer informatie? Neem contact op met ons op via onderstaand contactformulier of bel of mail ons direct: 040 – 7878474 / info@franchiseadviseur.nl.

Wij wensen u een ondernemend en succesvol nieuw jaar!

terug naar franchisenieuws overzicht

Wij helpen u graag verder. Neem vrijblijvend contact op.

Bart van der Schoot, eigenaar De FranchiseAdviseur

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.